Heerlijk schaakavondje in Laren


Aangezien Laren hun ALV gepland had op de speeldag van de eerste ronde, werd de wedstrijd tussen BSG 2 en Laren 1 uitgesteld naar vrijdag 17 november. Intussen hadden beide teams 1 wedstrijd gewonnen en verloren. De gemiddelde rating lag ook niet ver van elkaar en het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden. In de schaarsverlichte bovenzaal van de Ontmoetingskerk begon de strijd even na 20:00 uur.

Als eerste was uw verslaggever klaar. In het middenspel dacht mijn tegenstander mijn koningsstelling te kunnen kraken met een paardoffer. Een tussenzetje maakte zijn aanvalsloper inactief, waardoor de hele aanval op een fiasco uitliep. Nadat ik een volle toren had gewonnen vond mijn tegenstander het wel genoeg, 1-0.

Hierna ging ik op zoek naar een lekker biertje in het aangrenzende keukentje om onder het genot ervan de overige partijen te volgen. Helaas kon ik niks anders vinden dan wat flessen Fanta, Cola en wat Radler. Dus dan maar een Radler genomen, even later bleek dat de koelkast met de meest heerlijk speciaal bieren niet in de keuken, maar op de gang stond. Snel heb ik mijn Radler opgedronken om vervolgens te kunnen genieten van een heerlijke Hertog Jan Grand Prestige (10%) en dat voor de vriendelijke prijs van 1,60 euro, waar vind je dat nog (zelfs in de supermarkt betaal je meer).

Als tweede was Rik klaar. Hij kwam goed uit de opening en had een pion gewonnen. Hierna raakte hij het spoor bijster en kwam uiteindelijk één pion achter.  In het ontstane eindspel met ongelijke lopers was er echter niks aan de hand en nadat de tegenstander van Rik nog wat probeerde was de vrede toch snel getekend, 1½ – ½.

Toen was het de beurt aan Harold, die de tweede overwinning mocht noteren. Ook hij kwam met overwicht uit de opening en had de koningsstelling van zijn tegenstander behoorlijk aan flarden geschoten. Deze was kennelijk zo aangeslagen dat hij maar naar zijn bord bleef staren toen hij mat werd gezet. Na een halve minuut verklapte Harold uiteindelijk maar dat hij mat stond, 2½ – ½.

Rob Tijssens speelde een goede partij op bord drie tegen Dave van der Kist. Na wat afwikkelingen in het middenspel, had Rob twee gezonde pionnen meer. Toen ook nog de laatste lichte stukken van het bord dreigde te verdwijnen zag zijn tegenstander af van verder verzet, 3½ – ½.

Gijsbert had, als één van de drie invallers naast Eddy en Bert Kieboom, een gelijk opgaande strijd op het bord. In een poging om door de koningsstelling heen te beuken offerde Gijsbert een loper, helaas zoals wel vaker het geval is met offers, was deze niet correct. De opgelopen schade was niet meer te herstellen en er restte Gijsbert niks anders dan op te geven, 3½ – 1½.

Op bord 1 was er bij Eddy zoals gebruikelijk een hele wilde stelling op het bord terecht gekomen. Als een echte leider ging zijn koning voorop in de aanval terwijl deze onder vuur werd genomen door allerlei lichte stukken. Ondertussen wist Eddy ook de koning van zijn tegenstander het vrije veld in te jagen. Een verhitte veldslag volgde en toen de rook was opgetrokken bleek dat Eddy een stuk buit had weten te maken. Door de ontstane stres vanwege de opgelopen averij, plaatste Hans Wijnand ook nog zijn toren op een aangevallen veld, 4½ – 1½.

Terwijl de team overwinning al binnen was, waren als laatste beide Bert’en nog druk in gevecht.

Bij Bert Kieboom was het vuurwerk op beide koningsvleugels. Hij had een mooie open f-lijn met 2 torens, maar moest oppassen voor een wild paard aangespoord door een vurige dame. Toen Bert de koning, die op één lijn stond met een al aangevallen toren, onder vuur kon nemen met zijn loper ging de toren verloren. Bert’s tegenstander sputterde tevergeefs nog wat tegen, 5½ – 1½.

De captain zelf (Bert Balke) was verwikkeld in een spannende strijd met de sterke Maarten Hoolsema. Bert had een kwaliteit ingeleverd, maar had daar twee pionnen voor teruggekregen. Toen daar later nog een derde pion bij kwam begon het er steeds beter uit te zien voor onze Bert. Helaas begon Bert te vroeg naar de overkant te stormen, waardoor  hij een belangrijke vrijpion verloor. De stelling viel langzamerhand in duigen en uiteindelijk was de stelling niet meer te redden.  De eindstand werd daarmee 5½ – 2½ en is een ruimere overwinning dan op voorhand viel te verwachten.

Comments & Responses

Geef een reactie