Als je ook de slechte wedstrijden wint…


BSG heeft de eerste helft van de KNSB-competitie afgesloten met een nipte overwinning op ASV 2. In het eigen Denksportcentrum eindigde de matige wedstrijd in 4½-3½, waarmee BSG een punt inliep op koploper EuroParcs / Autovakmeester Schaap, dat gelijkspeelde tegen het tweede team van Kennemer Combinatie.

Dit jaar heeft BSG drie teams in de KNSB-competitie. Tot een gezellig drukke bovenzaal van het Denksportcentrum heeft dat tot dusver maar één keer geleid, namelijk in de derde ronde, toen BSG 1 tegen De Wijker Toren speelde. In de eerste ronde had BSG 3 namelijk vrijaf en in deze vijfde ronde van de KNSB-competitie werd hun wedstrijd tegen tweede team van Oud Zuylen Utrecht vanwege een begrafenis uitgesteld, zodat het gangpad ditmaal vrij was.

Aan de raamkant speelde BSG 2 tegen Zuid-Oost United, terwijl BSG 1 aan de andere kant van de zaal tegen ASV 2 speelde. Hoewel de Arnhemse Schaakvereniging 20 jaar ouder dan het Bussums Schaakgenootschap blijkt te zijn, waren hun jongste spelers juist minimaal 20 jaar jonger dan alle BSG’ers.

Voor mijzelf was de wedstrijd tegen ASV 2 de eerste sinds de vakantie in het land van Xi Jinping, de Muur, de Yangtze en de panda’s. Direct na de gewonnen wedstrijd tegen De Wijker Toren stapte ik met mijn vriendin op het vliegtuig om haar familie te ontmoeten. Vanuit China kreeg ik mee hoe de PVV de verkiezingen won en hoe BSG het team van Laurierboom-Gambiet volkomen van de mat speelde. “Wees maar blij dat je er niet bij was!”, kreeg ik over die wedstrijd te horen toen ik na vijf lange weken weer terug was in ons tochtige, natte landje. Over wat er in de training voor de wedstrijd tegen ASV 2 was besproken, kreeg ik dan weer geen antwoord.

Na een week vol technische problemen op het werk mocht ik aan het derde bord tegenover Tom Bus plaatsnemen. Ik dacht mijn openingsproblemen eenvoudig op te lossen door wits e-pion af te ruilen. Niets was minder waar, al had het misschien nog gekund als ik daarna heel voorzichtig verder had gespeeld. In plaats daarvan miste ik alle tactiek en hield ik de volgende geitenkaas over:

Hier had ik niet voor uit China hoeven terugkeren. Of was er slechts een matig getalenteerde dubbelganger vanuit China overgekomen? Ik zag het m’n teamgenoten denken. De rest van de middag keken ze me (of mijn dubbelganger) natuurlijk met de nek aan. Om het nog leuker te maken, was deze variant tijdens de training uitgebreid behandeld voor het geval iemand met zwart tegen Tom Bus zou spelen. Laat dat dan uitgerekend degene zijn die niet bij de training aanwezig was!

Net voordat we naar de Italiaan gingen, legde Ton me haarfijn uit hoe ik het wel had moeten spelen, hoewel dat natuurlijk een beetje als mosterd na de maaltijd kwam. Zelf had hij Sjoerd van Roosmalen in sneltreinvaart van het bord gebeukt. De witspeler had een enorme offday en zette zijn stukken op allerlei kromme velden neer. Ton was in zijn element en had weinig moeite om de volgende fout af te straffen:

Dat was een lekkere zwartbeurt. De andere overwinning aan BSG-kant kwam op een wat chaotischere manier tot stand. Ook Timon besloot in de opening kwaliteit boven kwantiteit te laten prevaleren. Hij had aanvankelijk mooi spel voor de kwaliteit, maar na een paar consoliderende damezetten had tegenstander Folke van Dorp de kwaliteit en de compensatie. Dat hij de partij niet won, zal hem vermoedelijk de komende weken nog geregeld uit zijn slaap houden. Hij begon goed door met zijn dame de witte stelling te infiltreren, maar in plaats van er gauw een einde aan te breien, speelde hij daarna het zo onhandig dat zijn dame werd ingesloten. Het kostte hem een stuk en de partij.

Minder in zijn sas was broer Rein, die aan het kopbord een saaie remise speelde tegen Justin Gunther. Ook de andere broer van moest genoegen nemen met een puntdeling. Tegen Frank Schleipfenbauer speelde Ewoud een wisselvallige partij, waarin hij soms beter stond en soms niet. Net als in de wedstrijd tegen EuroParcs tastte hij op de veertigste zet mis toen hij de winnende op zijn schoen had, al bleef de schade nu beperkt tot remise.

Mark baalde eveneens van zijn gemiste kansen. Hij rokeerde dapper lang, waarna tegenstander Rob van Helvoort met zijn dame op a2 kon slaan. Het zag er gevaarlijker uit dan het was en in plaats daarvan was de zwarte koning juist in levensgevaar. Helaas miste Mark eerst een moeilijke en daarna een wat eenvoudigere winst. Hij bleef op winst spelen en dat liep bijna verkeerd voor hem af, maar gelukkig kon hij nog net aan de noodrem trekken door op een zettenherhaling aan te sturen.

Aan de laatste borden waren Henk en Judit nog het langst bezig tegen hun jeugdige tegenstanders. Henk was tegen Wouter Terlouw met voordeel uit de opening gekomen, maar daarna miste hij de juiste afwikkeling en kwam hij in een toreneindspel terecht waarin hij geen echte winstkansen meer had, zodat ook hij remiseerde. Judit had tegen Oscar Zecha in tijdnood een goede stelling verspeeld en stond nu met de rug tegen de muur. Ze verdedigde zich taai en nadat de zwartspeler de torens had geruild, kon ze nog net met een spreekwoordelijk blauw oog naar remise ontsnappen.

Daarmee werd de eindstand op 4½-3½ voor BSG bepaald. Een krappe en op het eind vooral ook flink benauwde overwinning. Het goede nieuws kwam uit Haarlem, waar Kennemer Combinatie 2 koploper EuroParcs / Autovakmeester Schaap op een gelijkspel hield, waardoor BSG de achterstand halveerde. Na de winterstop kan BSG zelfs de koppositie overnemen, omdat de Schagenaren dan een vrije ronde hebben. Dan moet BSG op 3 februari wel winnen van Veenendaal, dat deze ronde juist vrij was.

BSG (2164) – ASV 2 (2068) 4½-3½
1. Rein Brouwer (2126) – Justin Gunther (2082) ½-½
2. Timon Brouwer (2036) – Folke van Dorp (2161) 1-0
3. Jesper de Groote (2185) – Tom Bus (2074) 0-1
4. Ewoud de Groote (2245) – Frank Schleipfenbauer (2049) ½-½
5. Ton van der Heijden (2289) – Sjoerd van Roosmalen (2124) 1-0
6. Mark Grondsma (2137) – Rob van Helvoort (2083) ½-½
7. Henk van der Poel (2143) – Wouter Terlouw (2112) ½-½
8. Judit Clopés Llahi (2150) – Oscar Zecha (1862) ½-½

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie