BSG verzuimt aan doelsaldo te werken tegen Fischer Z


BSG heeft in de achtste ronde vrij gemakkelijk gewonnen van een verzwakt Fischer Z. In het eigen Denksportcentrum werd het 5-3, waarmee BSG een punt inliep op koploper EuroParcs / Autovakmeester Schaap, dat op een gelijkspel bleef steken.

In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen ontving BSG Fischer Z, dat twee plaatsen lager stond op de ranglijst. Het affiche was dusdanig veelbelovend dat de pers erop af was gekomen. Waar BSG moest winnen (het liefst dik) om de kleine kampioenschapskansen in leven te houden, moesten de Amsterdammers winnen om veilig te zijn.

De naam Fischer Z lijkt te verwijzen naar zowel de Britse rockband Fischer-Z, een term uit de statistiek als Bobby Fischer. De club is in 1982 opgericht en is daarmee beduidend jonger dan de spelers. Met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar is het team net zo oud als de Amerikaanse schaaklegende toen hij begin 2008 zijn laatste adem uitblies.

Daarmee doet het team een gooi naar oudste team in de KNSB-competitie, ware het niet dat BSG 2 gemiddeld nog twee jaar ouder is. Wat de teams met elkaar gemeen hadden, was dat ze in de laatste ronde vrij zijn. Dat betekent dat ze een maand eerder op vakantie kunnen, maar ook dat ze nog een maand moeten bibberen omdat hun naaste rivalen ze in de slotronde nog kunnen inhalen. Vanwege de versterkte degradatie in de tweede klasse vliegen er namelijk minimaal drie teams uit.

BSG was bij winst verzekerd van minimaal de tweede plaats. Opmerkelijk genoeg bracht Rein, de man van het eindspel, het eerste punt binnen. Tegenstander Clive Wismayer bracht een variant op het bord die als nauwelijks speelbaar voor zwart kan worden bestempeld. Nadat het ene paard het halve bord over was gefladderd om op b6 uit te komen, werd een zet van het andere paard hem gelijk fataal.

Dat was een prettig begin. Niet veel later verdubbelde Ton de score door een eenvoudige overwinning op invaller Rein Barendregt, zoon van de bekende psycholoog en schaker Johan Barendregt (1924-1982). De witspeler gooide zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren en verzwakte zijn stelling daarmee enorm. Ton voerde rustig de druk op, totdat de witte stelling uit zijn voegen barstte.

Hier gaf wit op omdat hij niks tegen …b6-b5 kan doen.

Teamleider Timon had zichzelf uit teambelang aan het kopbord opgeofferd in de hoop de goed scorende Roland Verdonk te treffen. In plaats daarvan mocht hij tegen Herman Neufeglise. Tegen de bedwinger van Loek van Wely kwam hij geen moment in de problemen en accepteerde hij dankbaar diens remiseaanbod.

Zelf had ik wat moeite met het herinneren van mijn voorbereiding, waardoor ik al gauw tegen een behoorlijke tijdsachterstand aankeek. Wel was mijn stelling iets beter en kreeg ik na een paar mindere zetten van tegenstander Ivo Timmermans echt winstkansen. In tijdnood deed ik niet altijd de beste zetten, waarna de zwartspeler geroutineerd remise maakte.

Mark vergrootte de voorsprong met een gedegen overwinning op Robbert van ’t Kaar. De witspeler koos een matige variant in de Caro-Kann en moest al gauw een stuk offeren om onder de druk uit te komen. Met een gedekte vrijpion op d6 had hij zeker positionele compensatie, maar na wat trage zetten kon Mark consolideren en de aanval overnemen.

Henk zette BSG op 5-1 door invaller Bram van Dijk te overspelen. De witspeler boette in de opening het loperpaar in voor actief stukkenspel. Henk kende de opening beter en was daarvan niet onder de indruk. Langzaam veroverde hij terrein en speelde hij zijn loper van f6 via b2 naar c5 om, waar de raadsheer meehielp aan een mataanval tegen wits koning. Over de afwerking was Henk niet helemaal tevreden, maar nadat wit zich aan een pion had vergrepen, stond hij machteloos tegen …Ph2#.

Daarmee lag BSG nog steeds op koers voor de 7-1, maar helaas was het slotakkoord voor Fischer Z. Ewoud was aan het tweede bord met een dijk van een stelling uit de opening gekomen tegen Roland Verdonk. Helaas had hij niet zijn helderste dag en probeerde hij met een raar pionoffer zijn voordeel in iets concreets om te zetten. Na nog een aantal gemiste kansen stond hij in het eindspel ineens minder en werd hij soepel naar een nul getikt.

Invaller Frans had zich verheugd op een Franse partij tegen Frans Smit, die altijd aan bord 8 zit. Helaas was de andere Frans verhinderd en schotelde Niels Bouton hem een Siciliaan voor. Frans kwam duidelijk beter te staan, maar bracht zichzelf in de problemen met een onhandige loperzet. Na een lange strijd restte hem slechts een verloren toreneindspel, dus werd de eindstand op 5-3 bepaald.

BSG (2148) – Fischer Z (2044) 5-3
1. Timon Brouwer (2028) – Herman Neufeglise (2116) ½-½
2. Ewoud de Groote (2233) – Roland Verdonk (2260) 0-1
3. Ton van der Heijden (2285) – Rein Barendregt (1935) 1-0
4. Jesper de Groote (2184) – Ivo Timmermans (2126) ½-½
5. Henk van der Poel (2153) – Bram van Dijk (1870) 1-0
6. Rein Brouwer (2142) – Clive Wismayer (2085) 1-0
7. Mark Grondsma (2079) – Robbert van ’t Kaar (2003) 1-0
8. Frans Borm (2081) – Niels Bouton (1953) 0-1

Goed nieuws kwam er vervolgens uit Amsterdam, waar Laurierboom-Gambiet koploper EuroParcs / Autovakmeester Schaap in de woonkamer met klapstoeltjes op een gelijkspel hield, waardoor BSG in matchpunten op gelijke hoogte met de Schagenaren kwam. Wel staat BSG nog 2½ bordpunt achter, wat erg veel is om in de slotronde op 20 april te overbruggen. Dan moet BSG tegen het al gedegradeerde En Passant, terwijl het team uit Schagen ASV 2 (helemaal uit Arnhem) tegenover zich krijgt.

Het is maar de vraag of BSG en Fischer Z elkaar volgend seizoen ook tegen zullen komen. De bezoekers zakten door de nederlaag naar de vijfde plaats. In de slotronde zullen ze gegarandeerd nog een plaats verliezen aan Kennemer Combinatie 2 of Veenendaal, de nummers 6 en 7, die elkaar dan treffen. Bij winst van De Wijker Toren liggen ze er dan uit. Anders hangt het van de verrichtingen van de Arnhemse Schaakacademie in klasse 2D af of ze wel of niet degraderen.

BSG 2, dat vergeleken Sliedrecht 2 nog een jong team schijnt te hebben, speelde zich daarentegen veilig dankzij een benauwde remise tegen Zeist. Aan de andere kant viel het doek voor BSG 3 na een stevige nederlaag tegen rivaal Rivierenland.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie