Felicitaties voor de wedstrijd, maar niet erna


BSG heeft het seizoen 2023-2024 afgesloten met een benauwd gelijkspel tegen hekkensluiter En Passant en is daarmee achter EuroParcs / Autovakmeester Schaap tweede geworden in klasse 2C.

Voor corona, toen Johan Hut nog wekelijks schaakstukjes schreef, maakten En Passant en BSG de meesterklasse onveilig. Inmiddels zijn beide teams naar de tweede klasse afgezakt, waar ze elkaar in de slotronde in Bunschoten troffen. De gastheren waren al gedegradeerd, terwijl de bezoekers nog een kleine kans op promotie maakten. Daarvoor moest er gewonnen worden en mocht EuroParcs / Autovakmeester Schaap niet van ASV 2 winnen. Niet heel waarschijnlijk, maar er zijn weleens gekkere dingen gebeurd in een slotronde.

Voor de iconische toren die al sinds jaar en dag als de thuisbasis van de Bunschotenaren fungeert, werden mooie herinneringen aan lang vervlogen tijden opgehaald. De gedachten gingen terug naar de gemeenschappelijke slotronde van de meesterklasse in 2013, toen Ton en Ewoud op hun verjaardag wonnen en BSG daarmee behoedden voor degradatie in de kraker tegen Kennemer Combinatie.

Elf jaar later waren de twee weer tijdens de slotronde jarig en hoopten ze die prestatie van toen te herhalen. Nadat ze door iedereen waren gefeliciteerd, mochten ze als beloning aan de hoogste twee liveborden plaatsnemen. En Passant zette er de gebroeders Vedder tegenover. Inderdaad viel daar de eerste beslissing, maar helaas was die niet in Bussums voordeel. Ewoud was in de opening lekker met pionnen gaan strooien en Henk nam die geschenken gretig aan. Na een paar miskleunen moest Ewoud de felicitaties aan de topscorer van En Passant laten.

Dat was geen lekkere start en in het vervolg werd het er niet beter op toen aan het ene na het andere bord de vredespijp werd gerookt. Judit kreeg een apart openingsvariantje te verwerken van Jasper Reichardt en moest al gauw voor remise vechten. Dankzij lopers van ongelijke kleur wist ze vrij snel nog de remisehaven binnen te varen.

Dat Mark tegen de andere Reichardt (Robin) remise speelde, was een groot wonder. De opening verliep nog wel redelijk, maar nadat de witspeler in het centrum een stuk had geofferd, kantelde de partij. Toen Mark ook nog een stuk wegblunderde, leek er geen houden meer aan.

Timon besloot in de opening juist een pion mee te graaien, maar echt een factor van betekenis werd het ding nooit. Arie van Diermen wist de pion te omsingelen en te elimineren, waarna het resterende pionneneindspel eerder slechter dan beter was voor Timon.

Henk kwam tegen vaste klant Dick de Graaf met een voorbeeldige stelling uit de opening. De zwarte koning liep naar f8, waar de monarch de toren op h8 danig in de weg zat. Henk ruilde als een Fischer zwarts resterende actieve stukken, maar liet zwarts dame toen actief worden, waarna ook deze partij vredelievend eindigde.

Daar stond tegenover dat ikzelf een slechte stelling tegen angstgegner Kees Nagtegaal wist te houden.

Ton vergat zichzelf op een overwinning te trakteren tegen Richard Vedder. In de opening offerde hij een pion voor geweldige compensatie. De zwartspeler slaagde er steeds als een computer in de directe dreigingen te pareren, maar hij stond zo passief dat hij de partij daarmee niet had mogen redden.

Daarmee lag de druk op de schouders van Rein om er nog een gelijkspel uit te peuren. Tegen Gerben van Pel was hij met een voordelige stelling uit de opening gekomen. Hij wist een paardeindspel met een pluspion te bereiken, maar van veel waarde was die pion niet. Net toen de partij op remise uit leek te draaien, gaf de zwartspeler zijn laatste pion weg, waarna de topscorer van BSG er alsnog met de volle buit vandoor ging.

Daarmee was een nederlaag afgewend en had BSG nog een theoretische kans op de titel. Toch zorgde dat niet voor veel vreugde. “Als Schagen maar niet ook gelijk heeft gespeeld”, werd er gemompeld. Die vrees bleek onterecht, want toen de uitslagen online kwamen, bleken ze met maar liefst 7½-½ te hebben gewonnen, een extreem hoge uitslag in een poule waarin de teams goed aan elkaar gewaagd waren. Bij nadere beschouwing bleek ASV 2 maar met zes spelers naar Schagen te zijn afgereisd en ook nog eens de onderste borden leeg te hebben gelaten. Kortom: de titel heeft er voor BSG nooit in gezeten. Loek van Wely, Erik van den Doel en Manuel Bosboom dus naar de eerste klasse en BSG mag het volgend jaar opnieuw proberen.

Onderin viel het doek voor Kennemer Combinatie 2, dat van directe concurrent Veenendaal verloor en naar de achtste plaats zakte. De Wijker Toren speelde zich veilig dankzij een eclatante zege op Laurierboom-Gambiet, waardoor de extra degradatieplek voor de slechtste nummer 6 in de tweede klasse naar WLC (2D) gaat. Zonder te spelen werd Fischer Z de derde degradant.

En Passant (2098) – BSG (2160) 4-4
1. Richard Vedder (2269) – Ton van der Heijden (2287) ½-½
2. Henk Vedder (2346) – Ewoud de Groote (2228) 1-0
3. Dick de Graaf (2135) – Henk van der Poel (2161) ½-½
4. Kees Nagtegaal (2217) – Jesper de Groote (2182) ½-½
5. Gerben van Pel (1947) – Rein Brouwer (2154) 0-1
6. Robin Reichardt (1974) – Mark Grondsma (2105) ½-½
7. Jasper Reichardt (1974) – Judit Clopés Llahi (2150) ½-½
8. Arie van Diermen (1925) – Timon Brouwer (2016) ½-½

Het andere verslag.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie