Na de eclatante uitoverwinning twee weken eerder in Enschede tegen SG Max Euwe gingen de bookmakers en eigenlijk letterlijk alles en iedereen ervan uit dat thuis met nog grotere cijfers gewonnen zou worden van het tweede team van SG Max Euwe, met gemiddeld ±150 ratingpunten minder dan hun eerste team.
Door Mark Grondsma
Mark ‘grapte’ in de auto tegen teamleider Timon dat dit wel eens vies zou kunnen tegenvallen en voorspelde een sowieso moeilijkere wedstrijd en misschien nog wel moeilijkere einduitslag tegen de onbetwiste underdog van deze dag.
An hard lopen he-j nich völ, iej mot op tied van hoes goan
Toen het bijna tijd was voor de aftrap in het Bussumse Denksportcentrum, was onze kersverse sterspeler Ton nog steeds niet aanwezig en nam hij ook zijn telefoon niet op. Ongebruikelijk omdat Ton altijd wel een half uur van tevoren aanwezig is. Kort daarna kwam Ton toch binnenwandelen. Er scheen zich een ‘ik-heb-de-verkeerde-fiets-gepakt’-situatie te hebben voorgedaan. In ieder geval was BSG 1 nu compleet en konden de klokken worden ingedrukt, want het was precies 13:00.
Net als tegen Max Euwe 1 was Henk als eerste klaar. Zijn tegenstander speelde de opening niet erg ambitieus en er kwam een stelling op het bord waarin Henk met zwart een voordeeltje had. Na een paar onnauwkeurigheden ging er op de 23e zet een witte pion van het bord. Toch was het niet zo simpel omdat de zwarte torens onhandig in een penning stonden. Er zat een afwikkeling in naar een dubbel toreneindspel. Henk zag dit wel, maar evalueerde de mogelijke stelling helaas niet correct. Zwart staat dan duidelijk beter. Een kleine gemiste kans. Daarnaast was er een andere lastig goed door te rekenen optie. In plaats van één van deze opties kwam er een zetherhaling op het bord. Remise.
Ne ’n eerste stiekerd is nen daalder weard
Als tweede mochten de stukken in de doos van Timons bord. Timon speelde met zwart op bord 7 tegen Thomas van Veelen naar eigen zeggen een draak van een partij. Na een verkeerde ruil in het centrum liep zwart continu achter de feiten aan en werd serieus teruggedrongen. Op een gegeven moment leek Timons opstelling meer op een Fischer Random-beginstelling dan op normaal schaak. Bijna al Timons stukken bevonden zich op de onderste rij, behalve de dame. Thomas maakte het bekwaam af.
Ewoud was als derde klaar en speelde aan het derde bord, ook met zwart. Hoewel Ewoud in 28 zetten won, vond hij het naar eigen zeggen maar een matige partij. Zijn tegenstander had volgens Ewoud niet echt een idee wat hij aan het doen was in de opening, maar helaas profiteerde zwart daar niet optimaal van. Het voordeel dat zwart zou moeten hebben was zelfs weg op een gegeven moment. Daarna werd het misschien spannend met weinig tijd, maar gelukkig raakte wit de draad helemaal kwijt waardoor zwart in no-time veel materiaal won.
Noe keump ’t skoapeskeer’n an
Als nummer 4 die klaar was vond er een verrassende uitslag plaats aan bord 4. De in vorm zijnde Judit speelde haar eerste partij met wit van dit seizoen. In de drie zwartpartijen van Judit ervoor had ze maar liefst 2½ punt binnengesleept! Maar iedereen speelt toch liever en makkelijker met wit zou je zeggen, of toch niet…?
Helaas wist Judit niet de juiste zetten in de opening te vinden en kreeg een iets slechter middenspel. Haar tegenstander speelde gelukkig ook niet de meest correcte zetten, dus kon wit profiteren en stond zelfs iets beter. Dit was van korte duur. Wit offerde een pion voor aanval die zwart eigenlijk niet kon pakken. Zwart accepteerde echter alsnog gedurfd de aangeboden pion. Helaas zag wit een tactische wending over het hoofd waardoor er geen compensatie voor de pion meer was.
In het vervolg kon Judit het niet meer bolwerken met een pion minder. Deze uitslag maakte het BSG allemaal niet makkelijker natuurlijk en de tussenstand was 1½-2½ voor de bezoekers. Op de resterende borden moest dus alles uit de kast gehaald worden om alsnog met een teamwinst naar huis te kunnen gaan!
Wie anders dan onze Ton (virtueel 2300+) zou de stand weer gelijk kunnen trekken? Ton speelde met zwart aan zijn vertrouwde bord 1. De partij zag er lang gelijkwaardig uit en zodoende bleken de remisekans continu aanwezig. Dat Hans Plasman graag remise wilde, was natuurlijk niet geheel onlogisch. Ondanks dat Plasman de hoogste rating had (2115) van zijn team, was dit alsnog een flink verschil met Ton.
Op zet 32 miste Ton een afwikkeling naar een gewonnen pionneneindspel. Maar goed, één foute berekening en het is direct remise of direct zelfs een nul. Zodoende werd het een lang ouderwets toreneindspel die uiteindelijk 63 zetten telde. Zwart stond grotendeels beter en ook een pion voor. Uiteraard wist zwart dit heel zakelijk om te zetten in een winst.
‘t Hef nog nooit zo duuster west of ’t wer wa wier licht
Mark speelde met wit aan bord 8. Hij kwam al vroeg heel goed en op het eerste gezicht vrijwel zelfs direct gewonnen te staan. Een open h-lijn inclusief een witte Th1/Dh6-combi en een zwarte koning al vroegtijdig op veld f6. Omstanders dachten dat dit wel snel afgelopen was en Mark deelde stiekem ook wel een beetje die gedachte. Niets was minder waar en een directe winst zat er ook naderhand volgens Stockfish niet in. Het was ‘maar’ +1.8 grotendeels.
Mark dacht gezonde zetten te blijven doen maar miste toch een geforceerde dameruil die zwart afdwong. Hierna stond zwart zelfs beter ondanks dat wit twee stukken voor een toren overhield. Wits paarden konden helemaal nergens heen en werden overrompeld door vooral zwarts sterke pionnencentrum. Het zag er niet zo heel best uit, maar gelukkig vond zwart de correcte zetten niet en kwam wits lichte stukken steeds beter uit de verf. De paarden werden naar betere velden gemanoeuvreerd en uiteindelijk waren de witte stukken in grote harmonie. Daarentegen had zwart nog steeds een loper op c8 staan, ingesloten door zijn eigen pionnen. Mark voelde dat zijn tegenstander het elk moment het kon begeven en blunderde uiteindelijk met zijn c8 loper ironisch de partij weg.
Voor het eerst deze wedstrijd stond BSG voor! (3½-2½)
Op bord 6 kwam Rein met wit tegen Achim Bündgen goed uit de opening. Het voordeeltje wist hij met het juiste plan zorgvuldig uit te bouwen tot een totaal gewonnen stelling. Dat weerhield wit helaas niet om het nog spannend te maken en een stuk weg te blunderen. Maar de stelling was zo goed dat de stelling alsnog in evenwicht was. Totdat wits tegenstander besloot het stuk terug te geven en Rein alsnog loon naar werken kreeg.
Met deze belangrijke overwinning was de teamoverwinning officieel binnen!
De in vorm verkerende Jesper (topscorer met 3 uit 3) mocht aantreden op bord 2 met wit. Al snel dacht ik dat Jesper gewoon goed stond en zwart heel erg moest oppassen met vooral een potentiële zwakke pion op e6. Toch viel dit tegen en zat Jesper lang met een slechte loper op d2 opgezadeld. Het was een gevecht eerst op de koningsvleugel en daarna op de damevleugel, om vervolgens weer over te gaan naar de koningsvleugel. Het centrum zat verder potdicht. Ondertussen kreeg wit wel een mooi paard op d6 en een mooie diagonaal b1-h7 ter beschikking. Dit was echter minder mooi dat het leek.
Wit werd langzaam maar zeker steeds meer teruggedrongen en daardoor werd de zwakke loper een doorn in Jespers oog. Hij vond de loper blijkbaar zo verschrikkelijk dat hij hem maar riskant offerde voor slechte één pion. Uiteindelijk wist wit (dus met een stuk achter) toch nog een eeuwig schaak eruit te slepen en was het al met al een wel een terechte uitslag van weer een enerverende partij! Remise.
Een zwaarbevochten einduitslag van 5-3 in het voordeel van BSG! Het avontuur duurt voort inclusief de hoop op plek 1!
Mooi daj d’r wes bunt en wier komm’n
En inderdaad deze thuiswedstrijd tegen een veel minder sterk Max Euwe 2 dan hun eerste team bleek dus een zware kluif te zijn geworden. Het dubbeltje had zomaar de andere kant op kunnen vallen en dan kijk je toch tegen een heel zuur gelijkspel of erger aan. Ook in schaken blijft de bal ‘rond’ en kan ondanks een duidelijk krachtsverschil altijd een verrassende wending plaatsvinden. Gelukkig was dat deze keer niet het geval. Maar goed, 5-3 is ook gewoon een overwinning en daardoor blijft BSG 1 in de race voor het kampioenschap!
Na afloop heeft het hele team 500 meter verderop, onder het genot van wat Chinese versnaperingen, de interessante partijen van die afgelopen middag geanalyseerd!
BSG (2164) – SG Max Euwe 2 (2037) 5-3
1. Ton van der Heijden (2288) – Hans Plasman (2115) 1-0
2. Jesper de Groote (2207) – Anne Veltman (1992) ½-½
3. Ewoud de Groote (2231) – Laurens Snuverink (1997) 1-0
4. Judit Clopés Llahi (2163) – Maarten Vinke (2110) 0-1
5. Henk van der Poel (2211) – Wahe Boghossian (2059) ½-½
6. Rein Brouwer (2141) – Achim Buendgen (2064) 1-0
7. Timon Brouwer (1985) – Thomas van Veelen (2014) 0-1
8. Mark Grondsma (2089) – Thiemen Dekker (1941) 1-0