VOORRONDE 10 MINUTEN SNELSCHAKEN


Tom de RuiterIn de voorronde van het tien minuten snelschaken op 19 mei ging het dit keer niet om de eerste plaats. Het meest werd gestreden om plaats negen en net daarboven!
Op zich is de voorronde, het woord zegt het al, niet meer dan een kwalificatie voor de hoofdgroep. En dit keer waren er maar slechts negen plaatsen te vergeven. Eddy Sibbing is direct geplaatst voor de hoofdgroep, en daarom moest iedereen die op 26 mei in de finale wilde spelen zorgen dat hij bij de eerste negen kwam. Dat was wellicht dit jaar iets gemakkelijker dan voorgaande versies, omdat een aantal sterkere spelers (Henk van der Poel, Jesper de Groote, Sjoerd Drent, Rein Brouwer) niet meededen. Niettemin, er werd tot de laatste ronde geknokt om er bij te komen. Een voorbeeld is Theo Slisser, die begon met een half punt uit drie partijen, maar eindigde met 5 uit 6, en dat moest ook wel. Theo was overigens de enige die winnaar Tom de Ruiter een halfje wist af te snoepen.
Chris Kooijman werd onbedreigd tweede. Hij verloor alleen van Tom de Ruiter en moest een remise afstaan aan Eddy van de Velden en Ruben Piël. Ruben had misschien meer verwacht van deze selectiewedstrijden, maar hij scoorde toch een keurige 6 uit 9. Net een halfje minder dan Rob van Swinderen die goed in vorm was.
De nummers 5 tot en met 8 (Eddy van de Velden, Rob Disselhoff, Florian Wagener, Theo Slisser) behaalden alle vier 5.5 punten. En daarachter werd er nog meer gedrongen. Maar liefst vijf spelers probeerden met 5 punten bij de laatste negen te komen. Het werd echter Tom Haenen die op basis van weerstandspunten doorging naar de finale. Zonder af te doen aan de anderen, was dat wel terecht. Tom begon met 4 uit 4, waaronder een winst op Ruben, totdat hij stuitte op de muur die deze avond Tom de Ruiter heette. Daarna was de Spaanse furie ook wel een beetje getemperd, maar gelukkig wist Tom in de laatste ronde nog te winnen en zich te plaatsen.
Tom de Ruiter was echter heer en meester. Het leek wel of hij in de laatste ronde zo vriendelijk was om een halfje af te staan, maar in de overige ronden domineerde hij. Het wordt natuurlijk spannend of hij deze vorm kan vasthouden en of hij Eddy Sibbing zal kunnen bedreigen. Eén voordeel heeft Tom al. Omdat Eddy geen voorronde heeft gespeeld, zal bij gelijk eindigen, het kampioenschap naar zijn mededinger gaan. Het resultaat uit de voorronde is namelijk volgens het wedstrijdreglement de eerste tie break regel.

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie