Korte geschiedenis

Het Bussums Schaakgenootschap (BSG) is opgericht op 2 oktober 1911 en is altijd een van de grootste schaakverenigingen van ‘t Gooi geweest. De club heeft momenteel ruim 80 seniorleden en 40 juniorleden. In 1931 werd voor het eerst aan de SGS-competitie meegedaan en vanaf 1923 aan de landelijke KNSB-competitie in de Meesterklasse/Hoofdklasse. Het eerste team heeft inmiddels zo’n 50 seizoenen in de Meesterklasse/Hoofdklasse gespeeld en ongeveer 38 seizoenen in de eerste klasse KNSB. De club heeft een roemrijk verleden en werd in 1939, 2001 en 2015 vicekampioen van Nederland. Driemaal werd de nationale KNSB-beker gewonnen en driemaal was BSG landskampioen snelschaken voor clubteams.

De historie van de club begint op 2 oktober 1911. C.L.C. Dekker en P. van ’t Veer waren de oprichters. In hotel Vlietlaan werd ten gehore van 23 aanwezige leden de eerste Algemene Ledenvergadering gehouden. BSG groeide daarna snel en de eerste massakamp met buurman HSG werd in het voorjaar van 1912 al gehouden. Van de clubgebouwen was de Rozenboom het bekendste. Men hoefde daar niet zelf een consumptie te halen maar werd aan het bord bediend door obers in pandjesjas.

Het clubblad Kontakt (vanaf 1935) was een belangrijk bindmiddel binnen de club. Analyses, wedstrijdverslagen, en het clubgebeuren worden door enthousiaste scribenten voor nu en het nageslacht vastgelegd. Meer clubinformatie verscheen in 1991 in het jubileumboek Van Denkers en Doeners, 80 jaar Bussums Schaakgenootschap. Zeer veel wetenswaardigheden kwamen uit de vlotte pen van Ton Sibbing.

Fameus zijn de sterk bezette Pinkstertoernooien van BSG mede mogelijk gemaakt door Van Berkel. Deelnemer hier was zelfs de fameuze David Bronstein. Vele grootmeesters speelden simultaan in Bussum, zoals Aljechin, Keres, en Timman.

De club is vanaf 1990 ongeveer tien jaar gesponsord geweest en deed in die periode onder de namen Baldwin/BSG, van Berkel/BSG en laatstelijk Magnus/BSG mee aan diverse competities. Steeds werd geprobeerd om de sterke schakers ook in te zetten voor zaken als jeugdtraining en simultaans bij klanten van de sponsor.

Bekendste spelers uit die tijd waren de grootmeesters Rustam Kasimdzhanov, Igor Glek, Alex Barsov, Vladimir Chuchelov, Dimitri Reinderman, Dorian Rogozenko, Erik van den Doel, Hans Ree en de meesters Jeroen Bosch, Bruno Carlier, Kick Langeweg, Li Riemersma, Marcel Peek, en Yochanan Afek. Meer recentelijk was de Bussumse grootmeester Robin van Kampen actief bij de club.

Geschiedenis van het Denksportcentrum

De geschiedenis van het Denksportcentrum. Klik op de afbeelding voor de vergroting.