Volendam 1 maatje(sharing) te groot voor BSG 4


Helaas kon Wim Vijvers niet meespelen, maar een invaller voor Wim regelen was dit keer geen eenvoudig klusje. Na vele telefoontjes leek het erop dat we met slechts 7 man zouden afreizen naar Volendam. Gelukkig was Mark Pieterse uiteindelijk toch in de gelegenheid om in te vallen, pffew.

Zaterdag 6 oktober was zonovergoten en heerlijk warm rond de 22 graden, op zo’n dag zie je hoe druk en toeristisch Volendam is. Na een parkeerplekje buiten de blauwe zone te hebben gevonden, wandelden we in het heerlijke zonnetje langs marktkraampjes naar het Pop en Cultuurhuis PX in de Zeestraat. Het was dus zeker geen ideale dag om op een zoldertje in een buurthuis te gaan schaken.

Na een snelle scan van de ratings van alle teams in klasse 5D bleek dat we geen gemakkelijke middag zouden krijgen. Volendam heeft op papier ruim het sterkste team en hun gemiddelde rating ligt ruim 150 punten hoger dan die van ons. Helaas, voor mijn dochters, deed Nick Schilder (ja die van Nick & Simon) die tweede staat op de ratinglijst van Volendam staat, dit keer niet mee.

De speelzaal was een ruimte voor lichamelijke oefeningen met een grote spiegelwand en veel TL-licht. Af en toe dreunden de zware bassen door van de sound-checks die werden gedaan in de onder gelegen grote concertzaal, ’s avonds zou er groot discofeest worden gegeven.

De wedstijd bracht toch meer spanning op dan vooraf was te verwachten. Mark kon na zijn geliefde b4-opening een zetherhaling afdwingen en zodoende voor het eerste halfje aantekenen. Rik trof het niet op bord 2, hij moest tegen de clubkampioen. Na de opening ging het snel bergafwaarts toen zijn tegenstander over de open b-lijn binnenkwam. Melchior kreeg, na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander in het middenspel, de kans om af te wikkelen naar een gunstig eindspel met een pion meer. Omdat hij het uiteindelijk toch niet helemaal vertrouwde tegen de veel sterkere tegenstander werd er remise overeengekomen (2-1). Op bord 8 speelde Johan Kroon, vanuit de opening won hij een pion. In het middenspel ging het mis en verloor hij meerdere pionnen, waardoor hij het in het eindspel moest afleggen tegen 2 verbonden vrijpionnen.

Henk Swart speelde een zeer gewaagde opening met wit (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.c3 d5 4.Lb5 dxe4 5.Pxe5 Dg5 6.d4), Henk deed dit niet goed, maar zijn tegenstander maakte een grote fout waardoor hij alsnog gewonnen kwam te staan. In het vervolg raakte Henk in de complexe stelling het spoor bijster en verloor veel materiaal (4-1). Ondertussen stonden Joan op bord 1 en Burg op bord 6 erg goed. Joan had een prachtige koningsaanval ingezet. M.b.v. een stukoffer werden alle koningspionnen weggeslagen en kon hij de druk gaan opvoeren. Uiteindelijk wist Joan een stuk terug te winnen en stond hij een kwaliteit en een gevaarlijke vrije randpion voor. Dit werd verder netjes uitgetikt. Ondertussen was Dolf (bord 3) bezig met het ‘keepen’ van een moeilijke stelling. Zijn tegenstander had het initiatief, maar het leek erop dat de vesting van Dolf onneembaar was. Helaas was er na lang wrikken toch een gaatje ontstaan en viel de vesting van Dolf. Als laatste was Burg bezig aan een goede partij. In eerste instantie leek het erop of zijn koningsaanval direct zou doorslaan. Echter Burg kon de weg naar de snelle winst niet vinden (als die er al was). Daarom koos hij voor de degelijke aanpak, waarbij zijn verbonden vrijpionnen de doorslag gaven.

Daarmee kwam de einduitslag op 5-3 voor Volendam.

Volendam 1 BSG 4
Essen van, L. (Luuk)1860Arensman , J. (Joan)0z-w0 – 1
Tol , J.H. (Jan)2004Weidema , R. (Rik)1789w-z1 – 0
Steur , E.T.M. (Erik)1885Houtman , A. (Dolf)1747z-w1 – 0
Veerman , E. (Enno)1911Brandenburg , M. (Melchior)1702w-z½ – ½
Bodemeijer , R. (Reinier)1776Pieterse , M. (Mark)1657z-w½ – ½
Veerman , J.M.M. (Jan)1789Man de, B. (Burg)1680w-z0 – 1
Vlugt , F. (Frans)1822Swart , H.D. (Henk)1687z-w1 – 0
Veerman , H.P.J. (Henk)1694Kroon , J.W.M. (Johan)1527w-z1 – 0
Gemiddelde Rating: 1843 Gemiddelde Rating: 1684 5-3

Comments & Responses

Geef een reactie